woensdag 3 april 2013

Mens & Medemens - Jeugdbeweging voor allochtonen (extra materiaal)


14046_427635053989296_852281982_n_largeEerlijk gezegd ben ik  geen voorstander van dergelijke voorstellen. Wat gaan we immers bereiken met het verder opdelen van mensen in subgroepen, met het in vakjes steken van groepen mensen? Is het eigenlijk écht nodig om allochtonen in aparte jeugdbewegingen in te delen?

Allochtonen kiezen er al dan niet bewust voor om zich in een bepaald land te vestigen en er zich te integreren. Dit geldt natuurlijk evenzeer  voor de buitenlanders die zich in België vestigen. Ik vind het echter wel belangrijk dat deze integratie zich in voldoende mate doorzet. Natuurlijk mogen allochtonen van mij hun vaste (godsdienstige) gebruiken, rituelen en feesten zoals de Ramadan en het Suikerfeest handhaven, maar enig respect voor de westerse gebruiken, waarden en normen zijn voor mij eveneens onontbeerlijk. Daarnaast vind ik het evident dat er omgekeerd ook respect uitgaat van scholen en bedrijven, zodat kinderen en werknemers deze dagen vrij krijgen en deze feesten op rustige wijze in familiale kring kunnen doorbrengen en vieren.
Nog niet zo lang geleden was er in Gent veel te doen rond het schrappen van het woord 'allochtoon' in beleidsnota's en andere officiële teksten. Volgens Sp.a en Groen was deze maatregel nodig om verdere discriminatie tegen deze bevolkingsgroep tegen te gaan. Ik vraag mij gewoon af of een probleem wel degelijk verdwijnt wanneer men het woord ervoor niet meer gebruikt? Gaan we ook het woord racisme afschaffen in een poging om het probleem rond racisme op te lossen? Natuurlijk is het wel zo dat mensen zich gestigmatiseerd kunnen voelen wanneer ze telkens met een bepaald etiket in bepaald hokje worden geduwd. Dit geldt echter niet enkel voor allochtonen, maar ook voor autisten of pakweg homoseksuelen. Maar is een etiket synoniem voor een scheldwoord? Ik denk het niet, al moeten we inderdaad maar eens leren om het binnenkort wat minder te pas en te onpas te gebruiken. Zijn Turkse jongeren die hier geboren worden nog allochtonen of geldt dit enkel voor mensen die in een ander land geboren zijn? Is er eigenlijk iemand die de definitie van het woord 'allochtoon' kent? Volgens de Van Dale is een allochtoon iemand die van elders afkomstig is, een definitie die in feite niet in overeenstemming is met de tweede- of derde generatie Turken of Marokkanen zoals wij die kennen.
In die zin betekent het schrappen van het woord 'allochtoon' wel een vermindering van de diversiteit. Ook een 'gemengde' jeugdbeweging kan hier volgens mij op inspelen. Het kan bruggen bouwen tussen allochtone en autochtone kinderen en bepaalde misverstanden tussen beide culturen wegwerken. Kinderen kunnen van mekaars culinaire specialiteiten proeven, na school nog even bij elkaar langsgaan en heel veel van mekaar leren op vlak van gebruiken en rituelen.
Mensen willen over het algemeen maar één ding en dat is aanvaard worden, volgens mij kan dit beter door het aantonen van hun vele gelijkenissen dan door het uitvergroten van hun kleine verschillen.
MALIN, G. ‘Jeugdbeweging voor allochtonen’, internet, (http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/07/eigen-jeugdbeweging-voor-allochtone-jongeren)
(geraadpleegd op 3 april 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten