donderdag 7 maart 2013

Mens & Lijden - Paul Verhaeghe, idee 1

Wij leven in een neoliberale samenleving waarin alles een product is geworden.

Ik ben van oordeel dat slagen of falen in grote mate door jezelf bepaald wordt. Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes of mislukking. Natuurlijk komt de ene persoon al wat meer hindernissen tegen op zijn levensweg dan de andere, maar uiteindelijk krijgt ieder zijn portie verdriet en ongeluk wel te verwerken.

In onze samenleving wordt iedereen als individu geboren met zijn of haar capaciteiten. Zo heb je kinderen die hoogbegaafd zijn, anderen hebben dan weer leerproblemen, nog anderen worden met een mentale of fysieke handicap geboren. Je verstandelijke beperkingen en kwaliteiten heb je uiteindelijk zelf niet in handen, wat je ermee doet of hoe je ermee omgaat meestal wel. Zo zal een kind uit het buitengewoon onderwijs
zich moeilijker kunnen inburgeren in de maatschappij en dit zowel op sociaal als economisch vlak. Deze mensen zijn kwetsbaarder op financieel en emotioneel vak. Sommige kinderen zullen in zekere zin gedurende hun hele leven afhankelijk blijven van opvoeders uit de omgeving die de begeleiding op zich nemen. Wanneer sommigen onder hen ooit de stap naar tewerkstelling in een beschutte werkplaats kunnen zetten, betekent dit al een grote persoonlijke overwinning. Ze zullen hier zelf enorm veel voldoening uithalen en het zal bijdragen tot het ontwikkelen van een positievere ingesteldheid. Het idee van zelf iets te kunnen verwezenlijken en mee te participeren aan de maatschappij, zal voor hen een grote stap in de juiste richting betekenen. Soms krijgen jongeren nu eenmaal niet de kans om hoger onderwijs te volgen, dit kan afhangen van externe of interne elementen.

Als je de stelling anders gaat interpreteren, kun je wel stellen dat we in een consumptiemaatschappij leven waar onnodig veel wordt weggegooid en waar zo goed als alles te koop is. Vaak leidt het idee dat alle succes en verwezenlijkingen te koop zijn wel tot ontgoochelingen bij bepaalde individuen. Ze geloven er immers rotsvast in dat ook menselijke waarden als liefde en affectie met geld te verkrijgen zijn en dit is nu eenmaal niet het geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten