Louis Neefs - Laat ons een bloem
Dit is een lied voor de mensen die zorgen
Dat morgen de mensen al dood zullen zijn
Dit is een lied voor de doden van morgen
Begraven, bekist in een stenen woestijn
Laat ons een bloem
En wat gras dat nog groen is
Laat ons een boom
En het zicht op de zee
Vergeet voor een keer
Hoeveel geld een miljoen is
De wereld die moet nog een eeuwigheid mee
Je breekt en je hakt en je boort door de bergen
Je maakt elke heuvel gelijk met de grond
De reuzen van nu lijken morgen maar dwergen
Vooruitgang vernielt wat er gisteren nog stond
De vis in de zeeen vergiftigd, gestorven
Het zand op de stranden vervuild door mazout
En jij door je tankers en chequeboek bedorven
Je weet zelfs niet meer waar de meeuw heeft gebroed
En zo zal dan morgen het leven verdwijnen
Verslagen door staal en gewapend beton
De maan zal dan koud op je nachtmerrie schijnen
Geen mens die nog weet hoe het einde begon
De wereld die moet nog een eeuwigheid mee
Een eeuwigheid mee
Een eeuwigheid mee
Een eeuwigheid mee
Een eeuwigheid mee
Een eeuwigheid mee
Een eeuwigheid mee
Een eeuwigheid mee
Een thema dat
tegenwoordig weer brandend actueel is -zeker met de internationale
klimaattop momenteel aan de gang- is het behoud van natuur en milieu.
Uit de onheilsspellende berichten blijkt dan ook meer dan ooit te voren dat het echt wel erg gesteld is met het milieu. Grote multinationals waarvan olie lekt op zee, kerncentrales die openscheuren door een aardbeving en tsunami of al is het maar de veel kleinschaligere vissterfte in plaatselijke rivieren. Al deze milieuproblemen zouden volgens experts dan ook weer oorzaak zijn van de opwarming van de aarde.
Als je ziet dat dit liedje meer dan 30 jaar oud is en Louis Neefs het toen al had over het dreigend aantal ontbossingen en vervuiling, zie je dat er in feite nog steeds niets veranderd is. Volgens mij zien veel mensen het gevaar van milieuvervuiling en de bijhorende opwarming niet in. Domme opmerkingen als "Het is toch al koud genoeg in de winter?" kunnen me dan ook erg irriteren. Het is tijd dat mensen inzien dat we moeten ingrijpen vooraleer het écht te laat is. Ook al moet je daarvoor wel eens persoonlijke toegevingen doen of jezelf zaken ontzeggen. Ook op Europees en internationaal vlak zijn de maatregelen ter bescherming van onze planeet niet groot genoeg. Wat met de starre houding van grootmachten China en VS op vlak van het Kyoto-protocol? Wie grijpt in voor het te laat is?
NEEFS, L., ‘Laat ons een bloem’, internet, (http://www.muzikum.eu/nl/123-136-2808/louis_neefs/laat_ons_een_bloem-songtekst.html)
(geraadpleegd op 6 december 2012)
(geraadpleegd op 6 december 2012)
Hey Evie,
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik ook het liedje van Louis Neefs in mijn extra materiaal en om dezelfde reden als jij. Het is ondertussen 30 jaar oud en nog zo actueel. Waarom blijven we de foute weg opgaan. Ook ik erger me aan die opmerkingen over de klimaatsverandering. Reacties als 'het is toch koud deze winter' en 'de zomers zijn geen zomers meer' maken toch duidelijk dat er iets aan de hand is. Waarom zien velen niet in dat 'opwarming' niet moet verstaan worden als 'warmer worden in België'. Er is iets aan het veranderen, dat is zeker. Zijn wij hier verantwoordelijk voor? Dat weet ik niet. Maar moeten we, omdat we niet echt weten of we verantwoordelijk zijn voor de klimaatsverandering, dan voort doen zoals we bezig zijn? Ik denk van niet want een eenvoudig rekensommetje (de voetafdruk) maakt duidelijk dat dit niet kan.
Lieve groetjes,
Carine Vandenbosch 1BAKO AO