Na berekening van mijn ecologische voetafdruk heb ik moeten besluiten dat 8 hectare een wel erg hoog cijfer is dat rond het het Belgische gemiddelde ligt. Het verbaast mij dan ook niet echt dat het zo hoog ligt.
Wel merk ik dat ik tegenwoordig steeds vaker mijn best doe om het milieu te respecteren. Zo eet ik elke week 1 dag vegetarisch, dit enerzijds omdat vlees niet goed is voor de gezondheid, maar anderzijds zeker ook omdat de vleesverwerkingsindustrie erg slechts is voor het milieu. Als ik al eens vlees eet, neem ik er zeker nooit meer dan 100 gram. Tijdens het lezen van het artikel ‘Dagen zonder vlees’ ben ik wel erg geschrokken, de impact van onze vleesconsumptie is immers nog veel groter op het milieu dan ik aanvankelijk al dacht. Ik eet bijna dagelijks vlees, maar waarom in feite? Is het omdat het lekker is? Of is het omwille van de gewoonte en omdat iedereen het doet? Kun je niet zonder? En waarom zou vegetarisch koken minder lekker zijn? Wanneer ik later zelf kook, zal ik denk ik doelbewuster over mijn eetgewoontes nadenken. Volgens mij is het dan ook een prachtig initiatief om mensen op te roepen om minstens één maal per week vegetarisch te eten. Het is geen grote omwenteling, maar het is perfect doenbaar voor zowel gezinnen met jonge kinderen als studenten of ouderen.
Als ik vroeger ging werken, durfde ik mijn boterhammen al eens in een stuk aluminiumfolie draaien, terwijl ik er nu wel steeds op let dat ik ze in een brooddoos stop. Bij het weggooien van afval zal ik alles ook zeker sorteren en restjes fruit en groenten op de composthoop gooien.
Kleine verplaatsingen doe ik steeds vaker te voet of met de fiets en wanneer het echt erg koud is, draag ik een extra trui in plaats van de verwarming nog maar eens een paar graadjes hoger te zetten.
Ik ben er mij echter zeker van bewust dat ik nog veel kan en moet leren op vlak van milieubewustzijn, maar alle beetjes helpen en dat zouden alle mensen in feite moeten beseffen. Vele kleine stapjes maken een groot geheel en ook al hebben we het gevoel dat ons milieubewustzijn niet op kan tegen de vervuilingen van grote ondernemingen, toch blijft het meer dan de moeite waard om ons in te zetten voor al het moois dat de natuur ons biedt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten